zondag 18 december 2016

"Master of suspence" laat beelden spreken

De vraag stellen wie is in de filmwereld de "The master of suspence",  is overbodig. Iedereen weet, ook jaren na zijn dood, wie daarmee bedoeld wordt: Alfred Hitchcock. Nog steeds worden zijn films vol bewondering bekeken. En voor iedereen die serieus met film bezig is, is hij een grote leermeester.

Op talloze manieren zijn de films Hitchcock al geanlyseerd op zoek naar zijn geheim om op onnavolgbare wijze bij de kijker emoties als spanning en angst op te roepen. In het
onderstaande filmpje vertelt Hitchcock zelf en laat hij ook zien hoe hij in zijn films op een visuele manier de aandacht van de kijker trekt en richt, informatie verschaft en emotie oproept. Het gaat dan om het op een bepaalde manier gebruikmaken van close ups (CU's). Hij maakt duidelijk dat er een verband is de grootte van de CU (hoe dichter bij dus) en de emotie die je daarmee bij de kijker oproept. En dat die twee in een goede verhouding tot elkaar moeten staan.

Dat het in de films van Hitchcock, waarbij het vrijwel altijd om dood en leven gaat, om de emotie en spanning draait is wel duidelijk. Door de mate waarin hij daarin slaagt is hij juist zo beroemd geworden. Ook een sterk middel dat Hitchcock in zijn films veelvuldig gebruikt om de kijker in spanning te laten zitten is het gebruik van Point of View-opnames (POV's). POV's zijn opnames die de suggestie wekken dat de kijker meekijkt met wat de persoon in de film ziet. Deze manier van filmen is zeer suggestief. Zeker als je het kunt zoals Hitchcock dat doet.


Als het gaat om actiescènes laat Hitchcock zien dat juist door de montage de beleving van de kijker versterkt kan worden. Om die beleving en betrokkenheid van de kijker met de actie op te wekken filmt hij de actie, een gevecht of een moordaanslag, in een montage van CU's van de actie zelf, gecombineerd met wijdere shots van de wereld daar omheen, bijvoorbeeld het aanwezige publiek.
Kortom, het is een filmpje van nog geen 10 minuten op youtube, maar door de "master of suspence" is het een les voor het leven. Kijken dus!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten