zondag 10 januari 2016

Billy Wilder, maker van tijdloze films

De laatste tijd ben ik in de ban geraakt van oudere films. De films die de tand des tijds hebben doorstaan, maar die ik om de een of andere reden nog nooit gezien heb. De voorlopig laatste in dat rijtje is Witness for the prosecution. Een film naar een boek van Agatha Christie. Dus spannend en ... als je denkt dat je het slot weet komen er nog minstens twee verassende wendingen achteraan. Prachtig vind ik dat. Deze betere, oudere films hebben eigenlijk altijd een goed verhaal, top acteurs (in dit geval o.a. Charles Laughton en Marlene Dietrich ) en ... bij deze film ook een echte kanjer als regisseur: Billy Wilder.


Billy Wilder (1906-2002) was een Joods-Oostenrijke scenarioschrijver in de Duitse filmindustrie in Berlijn tot hij in de jaren 30 voor de nazi's naar Parijs moest vluchten. Uiteindelijk kwam hij in Hollywood terecht. Aanvankelijk ook als scenarioschrijver, maar al snel als regisseur. Zijn hele leven heeft hij films gemaakt, in alle genres. Bij iemand als Wilder, met zo veel talent en vakmanschap, is het niet verwonderlijk dat zijn films nog steeds weinig van hun kracht verloren hebben.
Zijn beroemdste film is natuurlijk Some like it hot, met Tony Curtis, Jack Lemmon en natuurilijk Marilyn Monroe. Een film waarvan elke scene, ja zelfs elk shot nog staat als een huis, absoluut tijdloos.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten